EMDR

EMDR-therapie is een mogelijke behandeling die ik zal inzetten voor de klachten die u benoemt.

Wat is EMDR precies?
EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reproccesing. (Engels, want deze behandelmethode is namelijk in Amerika ontstaan, ruim 25jaar geleden. Psychologe Francine Shapiro is de grondlegger van EMDR therapie).
Eye Movement refereert naar de specifieke technieken die ingezet worden in deze behandeling, Desensitization verwijst naar het minder gevoelig worden voor bepaalde heftige herinneringen (dus ze beter kunnen verdragen) en Reprocessing tot slot heeft betrekking op het opnieuw opslaan in de hersenen van deze herinnering, nadat het zijn emotionele lading losgelaten heeft.
EMDR is de eerste keus van traumabehandeling voor mensen met een Post Traumatisch Stress Stoornis (na bijvoorbeeld een heftig ongeluk, een aanranding, iemand zien sterven, oorlog, langdurig misbruik of mishandeling, pesten,…) maar ook voor andere klachten is EMDR aangewezen, zoals een vastgelopen rouwproces, een relatiebreuk, een fobie, paniekklachten, onverwerkte jeugdherinneringen,…

Hoe werkt dit?
EMDR trekt het aangeboren “zelfhelende systeem” op gang dat we allemaal bezitten, dit is bijvoorbeeld ook actief tijdens onze dromen (waarbij we ook alle prikkels van de dag verwerken en zijn plaats geven).
In essentie maakt EMDR een verbinding tussen alle informatie die vastzit in een “traumanetwerk” en alle informatie uit uw “adaptieve netwerk”.  (Dit krijgt u concreet voor uw situatie uitgelegd bij aanvang van de behandeling.)

Als dingen onverwerkt zijn, blijken deze 2 netwerken van elkaar gescheiden te zijn, u herkent dit misschien als u zegt “ik wéét wel dat het zo is, maar het voelt niet zo”.

We gebruiken de zintuigen (ogen, huid of oren) voor een afleidende techniek, waarop u zich gaat concentreren terwijl we het trauma oproepen. Dit belast het werkgeheugen, waardoor de spanning of emotie die het trauma normaliter oproept, vlot kan zakken. Hierna kan de herinnering opnieuw worden opgeslagen zodat u terug kunt kijken naar de gebeurtenis zonder er nog door geraakt te worden, u voelt dat het zijn plaats gekregen heeft en beïnvloedt u niet meer in uw doen en laten.

Elk traject is uniek en verloopt op zijn eigen manier, het is dus van tevoren niet te voorspellen hoeveel sessies nodig zullen zijn voordat u klachtenvrij bent. U kunt er rekening mee houden dat voor traumatische gebeurtenissen die langere tijd hebben aangehouden, vaak langere behandeltijd nodig is, dan voor eenmalige incidenten.

Voor meer informatie kan je terecht op volgende websites:
www.emdr.nl
www.emdr-belgium.be